New Children’s Unit opens at St Cross in Rugby

Ward Sister Pat Whittle St Cross at the new unit
Ward Sister Pat Whittle St Cross at the new unit

The children’s out-patients department at the Hospital of St Cross has now moved to a new home.

The unit means that St Cross now has a stand-alone children’s facility for the first time.

As well as having a building solely dedicated to children and their families, the new location offers great benefits to the 150 patients a week who visit the unit, including four new clinic rooms and a health advisor’s room.

Also offering more appointments, the unit can now offer one-stop services for certain conditions, such as allergy. This means, for example, that children can see a consultant, specialist nurse and dietician one after the other, rather than having separate appointments, and parents needing to take children out of school or take time off work for multiple hospital visits.

Dr Karen McLachlan, Clinical Lead for Paediatrics at University Hospitals Coventry and Warwickshire NHS Trust (UHCW), said: “When children are diagnosed with medical conditions, we know that parents are keen for them to be treated as close to home as possible.

“We’re therefore so excited to move into the new outpatient facility at the Hospital of St Cross. It’s a huge opportunity for us to offer even more services for local children, and improve their experience during hospital visits.

“Our next step is to give our new clinic rooms and waiting area a colourful makeover for our young patients.”

Laura Miller, from Rugby, whose son Luca, aged 3, attended the allergy clinic at the new Outpatients unit earlier in the month, said: “Luca started visiting Children’s Outpatients three years ago after he was diagnosed with a peanut allergy.

“The consultants and nurses at St Cross have always been really helpful, but now it’s great that they’ve moved into their new facility, as it’s much better for kids and families.

“It’s brilliant being able to have these local services for families, and now there’s so much more space in the waiting area and the clinic rooms.”